Ga naar hoofdinhoud
Eindejaarsbericht 2022
Eindejaarsbericht 2022

Zoals u van ons gewend bent hebben wij weer een Eindejaarsbericht voor u opgesteld.

Het einde van de coronapandemie komt in zicht, aldus de Wereldgezondheidsorganisatie in september van dit jaar. Dat is goed nieuws, maar voorzichtigheid blijft geboden volgens hen.

Ook kent de coronapandemie de nodige naweeën waar menigeen onder ons nog last van ondervindt. En is de coronapandemie wellicht op zijn retour, de oorlog in Oekraïne stelt ons voor minstens zo’n grote uitdaging. Enorme gas- en elektriciteitsprijzen, hoge brandstofkosten en de wereldwijde torenhoge inflatie spelen ons parten en zetten de economie op zijn kop.

En dan is er ook nog het Belastingplan 2023, dat met een aantal maatregelen voor ondernemers, zowel in de inkomstenbelasting als de vennootschapsbelasting, het er qua belastingheffing niet goedkoper op maakt. Ook particulieren met beleggingsvermogen in box 3 gaan er niet bepaald op vooruit. In tegenstelling tot de afgelopen jaren zijn er best veel maatregelen genomen, deels nieuw, deels voortbordurend op bestaande plannen. Voor de wijzigingen en aanpassingen verwijzen wij naar het Eindejaarsbericht onderaan deze pagina. Wel brengen wij nog een tweetal zaken expliciet onder de aandacht.

Afschaffing verruimde schenkvrijstelling eigen woning
De verruimde schenkvrijstelling eigen woning gaat verdwijnen. Deze vrijstelling voor schenkingen die verband houden met de financiering van de eigen woning van begunstigden tussen de 18 en 40 jaar oud vervalt in zijn geheel per 1 januari 2024. Maar reeds per 1 januari 2023 wordt deze vrijstelling verlaagd van € 106.671 (2022) naar € 28.947 (2023). U heeft dus nog een aantal weken om gebruik te maken van de hoge vrijstelling van € 106.671.

Aftrek lijfrentepremie
Niets nieuws in het jaar 2022, maar wel om rekening mee te houden voor de start van het jaar 2023, is het betalen van de premies lijfrente of banksparen vóór het einde van dit jaar. Alleen dan zijn de premies aftrekbaar in uw aangifte inkomstenbelasting over 2022.

Als u na het lezen van dit bericht en het Eindejaarsbericht nog vragen heeft, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.


Klik hier om het Eindejaarsbericht 2022 te openen.